hotstone massage

De hotstone massage is een gecombineerde vorm van intuïtieve massage, thermotherapie en aromatherapie. De hoofdgedachte is dat de massage een diepe ontspannende werking heeft waarbij de geest, het lichaam en de ziel één zijn.

Geschiedenis

De hotstone massage is vrij nieuw voor Europa maar kent toch een eeuwenoude traditie. Ze was reeds gekend in Engeland (Stonehenge – oldstones) en in de Griekse en Romeinse badhuizen. De Inca’s en Indianen maakten in zweethutten en in diverse rituelen gebruik van de hotstones. In Azië en India werden de stenen gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van ziekten. Daar was de hotstone massage de voorloper van de acupunctuur.

Extra materiaal:

 • De hotstones zijn basaltstenen gevormd uit gestolde lava. Ze zijn door de hitte ontstaan en hebben een grote dichtheid en hoog ijzergehalte. Ze houden de warmte goed vast en deze wordt slechts langzaam afgegeven. Het zijn goede geleiders en doorgevers voor energie en versterken daardoor de energetische kwaliteiten van de masseur.
  Je vindt deze stenen in de zee of in rivierbeddingen van vulkanische gebieden. De stenen worden vooral gevonden in Hawaï, Argentinië, Peru en Indonesië. Het stromende water vande rivier of eb en vloed slijpen de stenen jarenlang tot ze een gladde, ronde vorm bekomen.
  Volgens het Indiaanse geloof bevatten de stenen de vier elementen, namelijk water, aarde, vuur en wind. Volgens deze principes zegenen en reinigen ze nu nog steeds de stenen.
 • opwarmen van de stenen volgens de bain_marie methode.
  Temperatuur: +/- 45°

Gebruikte massagetechnieken:

 • warmtebron die op verschillende delen van het lichaam wordt geplaatst
 • compressie
 • effleurage
 • plaatselijke fricties